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Mr. Fred OIFiesh 
T. Rowe Price Associates, Inc. 
P. 0. Box 89000 
Baltimore, Maryland 21289-9999 

RE: T. Rowe Price Associates, Inc. 

Dear Mr. OIFiesh: 

This is in response to your letter dated March 9, 1993, and 
received by this Agency March 12, 1993. 

Your letter contains several general inquiries, the first of 
which is whether or not registration as a dealer as defined in 
Section 4.C of the Texas securities Act (the "Act1') or 
registration as an agent as defined in Section 4.D of the Act 
would be required in connection with a transaction exempt 
pursuant to section 109.3 of this Agency's Rules which relates to 
sales to financial institutions and certain institutional 
investors under The Securities Act, Section 5.H. 

Section 139.l(b) of this Agency's Rules provides as follows: 

The company or person engaged in a transaction exempt 
under a rule adopted pursuant to The securities Act. 
section 5.T, shall not be deemed a dealer within the 
meaning of the Act unless the rule by its terms 
indicates otherwise. 

In view of the fact that Section 109.3 does not by its terms 
indicate that dealer registration is required, a person effecting 
transactions pursuant to that exemption is not required to 
register as a dealer. Since an investment adviser is, for 
purposes of Section 4 . C  of the Act, considered to be a form of 
I1dealer, investor adviser registration is likewise not required 
in connection with the rendering of investment advice solely to 
the entities listed in Section 109.3. ~egistration of persons as 



Mr. Fred OIFiesh 
May 13, 1993 
Page 2 

agents of a dealer (or agents of an investment adviser) would not 
be required in this context either. 

Finally, please be advised that if an investment adviser happened 
to be registered with this Agency and one or more of its agents 
were to engage in advisory activities in Texas solely with those 
financial institutions and/or institutional buyers set forth in 
Section 5.H of the Act and/or section 109.3 of this Agency's 
Rules, registration of the investment adviser's agents would not 
be required notwithstanding the fact that the investment adviser 
itself was registered. 

I trust this answers your inquires. If I may provide further 
information, please feel free to write or call. 

Very truly yours, 

RICHARD D. LATHAM 
securities Commissioner 

~enise Voigt Crawford 
General Counsel 
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